Producten van het jaar
Image default
Tuin en buitenleven

3 voordelen van een beregeningspomp

In meerdere landen in Europa hebben we in de afgelopen zomer te maken gekregen met veel droogte en op sommige plekken zelfs een watertekort. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om het watertekort net iets makkelijker te maken voor jezelf. Een goede optie is om het hele jaar door regenwater te sparen en die te gebruiken in tijden dat het nodig is, of om water uit de grond te pompen. Hiervoor kun je een tuinpomp, ofwel een beregeningspomp kopen. De pomp zal het water uit de grond halen en deze met hoge druk naar de tuin verplaatsen. Dit water wordt dan door de tuin verspreid als er niet genoeg water is om de tuin te sproeien. Komt goed van pas als er een watertekort wordt uitgeroepen en de tuin op uitdrogen staat.

Goed voor het milieu

Als eerste voordeel is een tuinpomp goed voor het milieu. Wanneer je water verzameld uit uit de grond, kun je dit water gebruiken om de tuin mee te sproeien. Op deze manier hoef je geen kraanwater te gebruiken. Grondwater is veel beter voor de tuin en planten. Hier zit namelijk geen mineralen in, zoals kalk, iets wat kraanwater wel kan bevatten in sommige gebieden. Hierdoor kun je het hele jaar door de tuin en de planten voorzien van gezond water, terwijl je hier geen water uit de kraan voor hoeft te gebruiken. Het is dus extra goed voor de planten en het milieu. Een regenton installeren en hier een aparte pomp op aansluiten is ook een milieubewuste keuze. Deze verzamelt het hele jaar door regenwater en houdt dit dus ook vast in tijden van droogte.

Geld besparen

Al dat kraanwater dat thuis wordt gebruikt moet ook ergens vandaan komen natuurlijk. Daar betalen we geld voor. Maar met een beregeningspomp hoef je dus niet meer het kraanwater te gebruiken voor het sproeien van de tuin en de planten, dat scheelt in de portemonnee. Planten hebben namelijk veel water nodig, ongeveer 20 liter per vierkante meter per week, om precies te zijn. Een gewone, doorsnee sproeier voor in de tuin verbruikt gemiddeld tot wel 1000 liter drinkwater per uur aan sproeien. Dat staat gelijk aan het dagelijkse waterverbruik van een familie van vier personen. Dus al die uurtjes een sproeier aan in de zomer verbruiken stiekem heel wat liter schoon drinkwater. Met een beregeningspomp kan dit water uit omliggende streken of de grond worden gehaald, waardoor de waterrekening niet hoeft te stijgen.

Mobiel

Een ander voordeel van een beregeningspomp is dat het mobiel is en hiermee dus verplaatsbaar. Dit komt van pas als je de tuin wilt verbouwen en de pomp moet op een andere plek komen te staan. Of wanneer het wordt voorspeld dat het zal gaan vriezen het komende najaar of in de winter. De beregeningspomp kan vaak niet tegen vorst, deze moet dus of winterklaar worden gemaakt, of veilig worden opgeborgen waar deze niet vast kan vriezen. De motor is vaak spatwaterdicht, dus plaats deze niet te dicht bij de sproeiers. Het liefste komt de pomp zo dicht mogelijk bij de waterbron, misschien een slootje net buiten de tuin. Het vergt enige doe het zelf kennis, maar over het algemeen is het aansluiten van de pomp een gemakkelijk karwei.