Producten van het jaar
Image default
Kinderen

Buitenspelen is belangrijk! Hoe krijg je een kind meer aan het spelen?

Tegenwoordig zitten kinderen steeds meer stil. Dit komt door alle elektronische mogelijkheden die er nu zijn. Zo gamen veel kinderen, kijken veel kinderen tv en worden zelfs schoolopdrachten online weergeven. Al dit zorgt ervoor dat kinderen minder bewegen dan vroeger. Ook de cijfers voor kinderen met overgewicht zeggen dit. Zo blijkt dat in de afgelopen jaren steeds meer kinderen te zwaar zijn voor hun leeftijd. Dit heeft natuurlijk te maken met de voeding, maar het minder bewegen heeft daar zeker invloed op. De vraag is nu aan de ouders: Wat kan je als ouder doen om je kind meer te laten bewegen en buitenspelen? Deze vraag wordt verder in dit artikel behandeld, en er worden verschillende mogelijkheden gegeven.

Maak afspraken

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je kind meer te laten bewegen. Het begint bij afspraken maken met je kind. Zo kan je een bepaalde periode inplannen dat je kind van het scherm af moet en iets anders moet doen. Door in gesprek te gaan met je kind, kan je ook andere dingen verzinnen om te gaan doen. Bijvoorbeeld naar de speeltuin gaan, een balletje trappen of de hond uitlaten. Heb je een huisdier zoals een hond, dan is een schema per week maken zeker een aanrader. Laat je kind bijvoorbeeld elke maandag, woensdag en vrijdag de hond uitlaten. Dit zorgt voor meer beweging, en ook voor verantwoordelijkheid.

Spelletjes spelen

Kinderen vinden spelletjes vaak het leukste vermaak. Overal kan je een spel van maken. Dat is eigenlijk de tip die meegegeven moet worden. Spelletjes met vriendjes of vriendinnetjes is daarbij nog leuker. Zorg er dus voor dat je de mogelijkheid geeft om buiten een spelletje te verzinnen waar je kind ongemerkt voldoende beweegt. Zo kan je wedstrijdjes houden, wie het snelste is, of wie het langst kan touwtje springen. Noem het maar op, overal is wel een wedstrijdje in te zien. Bij een wedstrijd horen ook beloningen als je kind wint. Dit kan daarbij ook nog een leuke drijfveer zijn om meer te bewegen

School

Steeds meer scholen proberen voldoende bewegingsmogelijkheden te bieden aan de kinderen. Zo worden er vaak proeflessen gegeven door verschillende verenigingen. Het is daarom ook interessant om samen met je kind te verdiepen in verschillende sporten. Misschien is je kind wel helemaal gek van hockey, tennis of voetbal. Opgeven voor een sport, en een vast moment in de week dit beoefenen is erg goed voor de gezondheid, maar ook voor de sociale ontwikkeling van je kind. Verder is het ook goed om niet steeds je kind met de auto naar school te brengen. Ga iets eerder van huis weg, en ga samen fietsend naar school. Vaak vinden kinderen dit ook nog leuk om te doen.

Kleding en schoenen

Voor de beweging van je kinderen is het ook belangrijk om comfortabele kleding en schoenen aan te schaffen. Met comfortabele schoenen en kleding wordt beweging bevorderd, en is het makkelijk om lekker buiten bezig te zijn. Daarbij kan je denken aan sportkleding, maar goede vrijetijdskleding is ook handig om aan te schaffen voor bijvoorbeeld op school. Verder zijn schoenen misschien nog wel belangrijker. Schoenen moeten ondersteuning bieden, en daarbij ook soepel zijn. Er zijn verschillende partijen, zoals Shoesme, die goed kwalitatieve kinderschoenen aanbieden. Zorg er voor dat niks in de weg staat van beweging voor je kind.