Producten van het jaar
Image default
Horeca

De daas, ook wel horzel, paardenvlieg en brems is een bijtend insect die de zomer flink verstoord.

Hoe dazen ( paardenvliegen) mens en dier bijt en hoe de dazenval dit oplost!

De zomerse temperaturen zijn hoog, waardoor er een groot aantal aan dazen en andere stekende insecten op komst zijn. Een daas is een ontzettend gemeen bijtend insect dat er voor zorgt dat mensen, paarden en ander vee zodanig worden geïrriteerd dat het bijna onmogelijk is om van het mooie zomerse weer te genieten.

Bestrijding van de daas met een dazenvanger ook wel dazenval genoemd.

De enige echte oplossing om de daas echt goed te bestrijden is de zogeheten dazenvanger, die ook wel dazenval wordt genoemd.

Een dazenval die in verschillende soorten te koop is heeft eigenlijk een vrij simpele werking. Het begint bij een grote zwarte bal die te vergelijken is met een grote skippybal, waarbij het van belang is dat de bal zwart van kleur is. Dit is omdat een daas niet hetzelfde zicht heeft als bijvoorbeeld de mens of een ander zoogdier, maar alleen maar kan zien met haar infrarode ogen. Dit houdt in dat een daas alleen warmte kan aanvoelen, waardoor ze eigenlijk misleid wordt en denkt dat de zwarte kleur een echt zoogdier is. Zoogdieren en mensen zijn namelijk erg warm en voor en daas betekend dit dat er dan veel bloed te vinden is. Dazen hebben bloed nodig om energie op te bouwen om haar eitjes te kunnen leggen. Naast de warmte van de dazenbal waait deze ook een beetje heen en weer, waardoor er bij een daas geen enkele twijfel meer mogelijk is dat deze voor de gek wordt gehouden. Als een daas opzoek is naar zijn prooi en de dazenvanger ontdekt heeft, zal ze er direct op af vliegen en met haar pootjes op de zwarte bal landen. Na enige tijd zal ze ontdekken dat ze in de val is gelokt, waardoor de daas zal proberen om op zoek te gaan naar een nieuwe prooi. Helaas is dit voor de daas niet mogelijk, omdat er om de dazenbal een funnel als een soort mantel om de dazenbal heen zit, die ook wel kan worden vergeleken met een lampenkap. Het is bekend dat dazen slechte vliegers zijn en alleen maar een optie hebben om omhoog weg te vliegen. Hierdoor is de funnel een ideale oplossing om een daas omhoog te lijden naar het opvangbakje die boven de funnel bevestigd zit. Een daas zal vervolgens recht het opvangbakje invliegen, waarna er geen enkele weg meer terug is en ze voorgoed gevangen is. Op dagen met ontzettend mooi weer zal dit proces zich steeds herhalen en kan een dazenval tot wel 300 dazen per dag vangen. Het is dan van belang dat het opvangbakje regelmatig geleegd wordt, omdat er door de dode vliegen in combinatie met de zon er zuren kunnen vrijkomen die het opvangbakje zodanig kunnen aantasten, dat deze eerder aan vervanging toe is. Om zo lang mogelijk plezier te hebben is het belangrijk om een dazenvanger buiten het dazenseizoen op te bergen op een plaats waar het vorstvrij is.

De dazen lijmval gemaakt met een zwarte emmer of een bal

Naast een dazenval is er ook nog een andere manier om het vervelende beestje de daas aan te pakken. Dit is namelijk de dazenval lijmval die net een andere werking heeft als een dazenval, maar wel zorgt voor hetzelfde resultaat. Deze val kan gemaakt worden met een zwarte dazenbal, maar deze wordt over het algemeen vervangen door een zwarte emmer die dezelfde functie heeft als een dazenbal. Een groot voordeel van de emmer is dat deze een stuk minder prijzig is dan een dazenbal. De emmer is al voor gemonteerd en wordt inclusief 1 meter koord geleverd, daarnaast is deze te bevestigen met een bijgeleverd haakje. Om deze val te laten werken moet de emmer worden ingesmeerd met de dazenlijm die speciaal ontwikkeld is voor het vangen van dazen, horzels en andere bijtende insecten.

 

Het maken van een paardenvliegenval met een zwarte emmer of bal en Sticky Trap dazenlijm

De dazenval lijm vangt op een natuurlijke wijze zonder gebruik van pesticiden, is bruin van kleur en is gemaakt van natuurlijke mineralen. De lijm blijft plakken aan de emmer tot wel 20 weken en zorgt ervoor met zijn kleefkracht dat de emmer in een mum van tijd helemaal vol zit met dazen. Na enkele weken is het nodig om de zwarte emmer even schoon te steken met een plamuurmes, waarna de emmer weer opnieuw met lijm kan worden ingesmeerd. Na het dazenseizoen kan de emmer gewoon even door het zand worden gerold en is het gemakkelijk om de emmer schoon te steken, waardoor hij kan worden opgeborgen voor het volgende dazenseizoen. Enkele belangrijke weetjes over een lijmval zijn dat wordt geadviseerd om 3 emmers op te hangen per hectare voor een goed resultaat. De val kent geen bijvangsten, zoals vlinders, bijen en overige insecten zijn die opzoek zijn naar nectar, bloemen of ander zoetigheid. Daarnaast gaat de lijm jaren lang mee en kent deze geen houdbaarheid, verder wordt het geadviseerd om de emmer goed af te sluiten en dat ook deze val vorstvrij wordt opgeborgen om het plezier van dazenval te verlengen.

 

Lees meer over de product Sticky Trap dazenvallen lijm

De daas, ook wel horzel, paardenvlieg en brems is een bijtend insect die de zomer flink verstoord.