Producten van het jaar
Image default
Woning en Tuin

Het proces om goed kraanwater te krijgen

Het water dat uit onze badkamerkranen stroomt is kraanwater. Voor kraanwater wordt zoet water gebruikt dat in de natuur wordt gevonden. Dat is maar een klein deel van al het water op aarde, ongeveer 1 %. Dat is ontzettend weinig.

Het water is in oceanen en zeeën is zout. Je kunt daar wel drinkwater van maken (op veel eilanden in de oceaan gebeurt dit), maar dat vraagt veel meer van de waterinstallaties en de techniek erachter. Dat water is veel duurder.

Op het vaste land wordt daarom zoet water gebruikt. Dat komt uit rivieren en meren (dat wordt oppervlaktewater genoemd) of het wordt uit de grond of uit de duinen opgepompt. Elke soort heeft zijn eigen aanpak nodig voor het zuiveren.

Grondwater

Dit water is over het algemeen schoner dan water uit rivieren. Het zit meestal in zandlagen en zand werkt voor water als filter: het water kan er wel door, maar veel vervuilende delen blijven steken in het zand. Het vuil is dus al minder voordat het zuiveringsproces begint.

Als het water omhoog is gehaald wordt er eerst zuurstof over heen geblazen. Daarna laat men het water door filters stromen die vol zand zitten. Het natuurlijke proces onder de grond wordt op die manier nagebootst.

Als dat gebeurt is, wordt het water door watervalletjes gepompt. Zo komt er nog een keer extra zuurstof in. Tijdens dit proces wordt er ook veel kalk uitgehaald. Als het nodig is, doet het zuiveringsbedrijf het hele proces nog een keer. Als het water schoon genoeg is, brengt men het water in de leidingen zodat het naar de huizen kan stromen.

Oppervlaktewater

Water uit rivieren hebben meer bewerking nodig. Een eerste filter haalt het grootste vuil en de vissen eruit. Het water blijft daarna vijf maanden in een spaarbekken. Veel vuil zinkt in stilstaand water naar de bodem. Dat werkt zuiverend.

Vervolgens gaat het door andere filters om er nog meer vuil uit te halen. Ijzerdeeltjes worden toegevoegd. Veel overgebleven vuil hecht zich daaraan vast en dit alles blijft als vlokken in het water drijven. Makkelijk om het er uit te halen.

Koolfilters en UV licht maken het water nog zuiverder. Daarna kan het naar de huizen zodat wij onze spoelbakken kunnen vullen om bijvoorbeeld de afwas te doen. Dit proces duurt dus veel langer dan bij grond- en duinwater.

Duinwater

Eigenlijk is dit oppervlaktewater dat in duinen wordt gepompt. Het zand in de duinen wordt gebruikt als eerste filter. De rest van het proces lijkt op het reinigen van grondwater. Het verschil is dat er in het begin kool bij wordt gedaan om het te zuiveren, in plaats van de zandfilters. Het kool verbetert de smaak van water en dat is mooi meegenomen.

Het proces om goed kraanwater te krijgen