Producten van het jaar
Image default
Woning en Tuin

Plafondlampen leukste lampen in huis

Is het ongezellig in huis en zoek je een goede plafondlamp? Met een goed lichtplan en de juiste verlichting is je huis een stuk gezelliger. Wat maakt een lamp goed of ongeschikt voor een bepaalde ruimte of toepassing? Houdt je al rekening met het type lichtbron, de lichtopbrengst en de kleur van het licht? Vind jouw ideale plafondlamp dankzij dit informatieve artikel over verlichting.

Waar kies je voor?

Klassieke plafondlampen zijn vaak goud of bruin. Dezelfde lamp in het staal of zwart lijkt gelijk moderner. Ook een grote rol speelt de vorm van de plafondlamp. Strak en minimalistisch staat lijnrecht tegen over sierlijk en klassiek. Een moderne plafondlamp heeft  rechte onnatuurlijke lijnen.   Sierlijke elementen maken de lamp direct klassiek.  De stijl van de lamp moet passen bij je interieur. Of toch niet? Want zwarte lampen passen overal bij net als industriële plafondlampen. Die passen ook bij elke stijl. Deze zijn zowel klassiek als hip en trendy. De lichtbron verschilt eigenlijk ook per stijl van de plafondlamp.

Soorten licht

Bij een grote industriële plafondlamp past eigenlijk een ouderwetse gloeilamp. Bij een moderne lamp past wit licht. En bij klassieke lampen sluit de kleur van het licht aan bij de kleur van het armatuur. Warme kleuren in het armatuur zijn warme kleuren in de lichtbron. Gloeilampen verspillen veel energie. Ze ogen wel heel sfeervol. Gelukkig zijn LED-lampen nu ook in geeltinten verkrijgbaar.

Bovendien zijn LED-plafondlampen prima dimbaar.  Zo kun je, je woning verantwoord sfeervol verlichten.  Waar hang je een plafondlamp op? De meeste hangen een plafondlamp in de keuken, hal, gang, toilet. Dit zijn allemaal ruimtes waar je midden in de ruimte loopt. En je wilt niet tegen de lamp lopen. Hoe zit het dan met slaapkamer? Naast het bed kies je voor een wandlampje of een tafellampje. Een klein lichtje zodat je makkelijk kan lezen. Boven je bed hang je lamp die de totale ruimte goed verlicht. Via een muurschakelaar zijn deze lampen soms te dimmen. Dat is soms wel zo romantisch. 

Plafondlampen leukste lampen in huis