Producten van het jaar
Image default
Kinderen

Week 21 van de zwangerschap

Week 21 van de zwangerschap

In vergelijking met de 20ste week zijn er niet zoveel veranderingen. Het ongeboren kindje is nu vooral bezig met het zwaarder worden. De baby is al over de helft van zijn of haar lengte, maar moet bijna nog 10 maal zwaarder worden. Voor u betekent dit dat uw gewicht per week gemiddeld gaat toenemen met ongeveer 500 gram. Uw baarmoeder rijkt nu tot de navel, en groeit gestaagd. Doordat de baarmoeder nu zo hard groeit, kan het zijn dat u last van bandenpijn krijgt. U voelt dan een stekende pijn aan de zijkant van de baarmoeder. Vaak als u druk bent geweest kan bandenpijn voor komen. Dit is heel normaal en u hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Neem voldoende rust en de pijn zal minder worden of geheel verdwijnen.

De baby gaat nu witte bloedlichaampjes vormen en de huid is niet meer doorzichtig. Bij een meisje worden nu de inwendige geslachtsorganen gevormd. Ook zijn de tong en het evenwichtsorgaan in het binnenoor ontwikkelt. De baby trekt rare gezichten om zo de gezichtsspieren te oefenen.

Ik ben een vrouw van 31 en zwanger van meer tweede kind. De eerste keer ging het vooral in het begin erg moeilijk en had ik veel klachten maar na de vijfde maand is het eigenlijk allemaal zeer meegevallen, en ik verwachte dat hetzelfde de tweede keer ook zou gebeuren. Ik had inderdaad in het begin wat klachten maar die trokken gelukkig snel weg.  Maar ben 36 weken zwanger en ik slaap niet meer dan drie of vier uur per nacht. Ook ben ik ben voortdurend aan het zweten en heb in nu een abonnement op uitstapjes naar de badkamer. Het ergste is, het lukt mij niet eens meer om overdag eens een dutje te doen en ik heb geen idee waarom. Ik werk al een tijd niet meer dus heb er tijd zat voor en ben ook niet gestrest.  Ik voel me als een zombie, maar ik kan geen oog dicht doen. Heeft iemand advies?

 

Week 21 van de zwangerschap