Producten van het jaar
Image default
Aanbiedingen

Een kapotte koelkast? Zo kun je hem zelf repareren!

Een keuken is niks zonder koelkast. Je producten raken sneller bedorven en blijven minder lang vers. Een werkende koelkast is daarom misschien wel het meest essentiële onderdeel van je keuken. Als je weleens hebt meegemaakt dat je koelkast niet meer werkt naar behoren, weet je ook hoe snel de koelkast gerepareerd moet worden. Hier kunnen geen dagen overheen gaan. Om je koelkast zo snel mogelijk gerepareerd te krijgen kun je de reparatie zelf doen. Weten hoe je dat doet? Je leest het in deze blog!

Controleer de thermostaat

In veel gevallen is het probleem bij een kapotte koelkast, een defecte thermostaat. Wanneer een handmatige thermostaat defect is, moet deze vervangen worden. Er zijn ook veel koelkasten met een elektronische thermostaat. Op het display van deze thermostaat kun je controleren of de temperatuur goed is. Wanneer dit niet het geval is, ligt het probleem hoogstwaarschijnlijk bij de elektra. De kapotte onderdelen kun je zelf vervangen. Hiervoor kun je eenvoudig nieuwe onderdelen bestellen. Zo kun je de elektronische thermostaat zelf repareren.

 

Geef de koelkast de juiste plek

De plek waar jij je koelkast neerzet heeft veel effect op de werking van het apparaat. Wanneer de koelkast op een koude plek staat, hoeft de motor niet zo hard te werken. Bij veel apparaten is het juist gunstig dat de motor niet zo hard hoeft te werken, bij de koelkast werkt dit averechts. De motor hoeft niet zo zijn best te doen om de koelkast op temperatuur te houden, waardoor het vriesvak niet koud genoeg wordt. Hierdoor werkt het vriesvak niet optimaal of gaat de vriezer zelfs ontdooien. Zet een koelkast met vriezer dus nooit op een koude plek, maar op een relatief warme plek.

Vul de koelvloeistof regelmatig bij Misschien maakt je koelkast ineens een geluid. Dat kan een brommend of ratelend geluid zijn. Een goed werkende koelkast maakt dit geluid niet, dus is er waarschijnlijk iets mis. Ook wanneer het koelelement niet helemaal optimaal werkt is het verstandig om de koelkast even na te kijken. Het kan namelijk zijn dat je koelvloeistof bijgevuld moet worden. Dit kun je zelf doen, maar koelvloeistof is giftig dus doe dit wel voorzichtig! Maakt je koelkast na het bijvullen van de koelvloeistof nog steeds dat gekke geluid? Waarschijnlijk heb je dan te maken met een lek. Dit lek kun je helaas niet zelf repareren, dus schakel hier zo snel mogelijk een monteur voor in.

Koelkast onderdelen om je koelkast te repareren kun je kopen doe je bij Fixpart.be. De onderdelen worden snel geleverd, zodat je koelkast zo snel mogelijk de oude is!

https://fixpart.be/nl