Producten van het jaar
Image default
Dienstverlening

Wat is het verschil tussen een Psycholoog en een psychiater? – Helpt begeleiding echt?

Een recent nieuwsbericht, waarvan de titel luidt “ het tijdperk van de pil betekent minder praat therapie”, wijst op de huidige dalende trend in het aanbieden van psychotherapie bij het bezoek aan de psychiater. Hoewel het waar kan zijn dat veel verzekeringsmaatschappijen psychiaters vergoedingen aanbieden om hen aan te sporen meer “medicatie” voor te schrijven dan “praat therapie”, toch blijft de psychotherapie een integraal onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg.

Binnen de privé-praktijk, zijn psychiaters artsen die gespecialiseerd zijn in het voorschrijven van psychotrope geneesmiddelen. Psychologen hebben een licentie en zijn specialisten die begeleiding of psychotherapie aanbieden, het zijn geen artsen. De meeste verzekeringsmaatschappijen vergoeden de 45 à 50 minuten durende sessies met de psycholoog. Het is niet ongebruikelijk dat veel patiënten gelijktijdig door een psychiater en een psycholoog worden behandeld.

Psychologen hebben een licentie om een beroep in de gezondheidszorg uit te oefenen waarbij ondersteunende en evaluerende begeleiding wordt aangeboden aan patiënten, als een middel om hen in staat te stellen zelf positieve veranderingen te bewerkstelligen. De geestelijke gezondheidszorg beschrijft het doel van deze therapeutische benadering. Psychotherapeutische hulpmiddelen zoals de cognitieve gedragstherapie, Eye Movement Desensitization and reprocessing (EMDR)[ therapeutische behandelingsmethode], en hypnotherapie kunnen dit proces vergemakkelijken. De geestelijke gezondheid en het welzijn is van fundamenteel belang voor de integrale gezondheid van de mens. Er zijn maar weinig mensen die totaal vrij zijn van psychologische problemen, zowel direct als indirect. Een geestesziekte kan gaan van depressie en klinische angst tot schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Praten met iemand die daar objectief tegenover staat, kan een uniek perspectief bieden dat kan leiden tot een positieve geestelijke gezondheidszorg.

Volgens Dr. Herbert Benson van de Harvard Medical School, zijn zestig tot negentig percent van de [ arts – patiënt] consultaties het gevolg van stress gerelateerde situaties. Volgens Dr Lynn Bufka, directeur van de Professional Development Demonstration Projects for the American Psychological Association’s Pratice Directorate [ Modelprojecten in beroepsontwikkeling van het praktijk directoraat van de Amerikaanse Vereniging voor Psychologie] , zijn de fysieke en mentale gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals dat het geval is in de relatie tussen hartziekten en stress. Daarom helpt het aanpakken van psychische problemen de mensen echt om zich beter te voelen, zowel fysiek als emotioneel.

Om deze uitspraak te ondersteunen, nodig ik u uit om rekening te houden met het feit dat in een gebruikers rapport van 2004, de resultaten het volgende weergaven “ Praat therapie wedijvert met medicatie therapie in efficiëntie.” Mensen die hadden gereageerd op de enquête en die zeiden dat hun therapie bestond uit “ vooral praten” en die op z’n minst 13 sessies hadden gevolgd , vertoonden betere resultaten dan die waarvan de therapie vooral bestond uit medicatie.

Robert Haringsma is een psycholoog actief in Rotterdam en een gecertificeerd hypnotherapeut die fulltime werkt in een privé praktijk. Als vertegenwoordiger van PESI [ non-profit organisatie die opleiding verzorgt voor professionals in de mentale gezondheidszorg], verzorgt hij postgraduale workshops voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg en opvoeding. Hij beheert ook een professionele website die de bezoekers helpt om hun algemene gezondheidszorg te benaderen en hun emotionele gezondheid te verbeteren, door links die gerelateerd zijn met psychologie, bestsellers e-books, hypnose en andere gratis zelfhulp programma’s aan te bieden.

 

Wat is het verschil tussen een Psycholoog en een psychiater? – Helpt begeleiding echt?