Producten van het jaar
Image default
Dienstverlening

Psychologen zijn geweldige mensen

Je kunt echt geen mensen gaan beoordelen naar het beroep dat ze uitoefenen, maar we doen het allemaal wel. En alhoewel het niet eerlijk is om elk individu afzonderlijk aan een stereotype te binden, nemen de meeste mensen deze stereotypen toch behoorlijk ernstig. Bijvoorbeeld hoe denk jij over verkopers van tweedehandswagens, advocaten, leraars, dokters, rechters, politieagenten, en wat is jouw mening over psychologen?

We hebben allemaal een bepaald beeld in onze gedachten van een type of een persoon, als we horen wat het beroep is dat hij uitoefent – bvb. een pastoor, een trainer, een brandweerman, een politieker, een bouwarbeider, een haarstylist, een barman of een veearts.

De meeste van onze stereotypen en opvattingen over een bepaald persoon in een bepaald beroep, zit veel dieper dan dat we denken. En, laat me je een voorbeeld geven, dat te maken heeft met mijn eigen opvatting over een bepaald beroep, en het is een opvatting die ontstaan is vanuit mijn persoonlijke ervaring met veel psychologen over een lange periode.

De reden waarom ik zo denk is misschien wel omdat , toen ik jonger was,ik een autodetail handel runde en zij waren veruit diegenen die mij de minste fooi gaven. En ze probeerden mij te vriend te houden door mij een karige fooi te geven en ik voelde dat aan alsof ze me psychologisch aan het analyseren waren. Maar eigenlijk is het interessant te zien dat ik hen psychologisch analyseerde, net zoals iemand die in een bar werkt, of als een haarstylist dat zou doen met al hun klanten.

De werkelijkheid was echter dat veel psychologen me lieten wachten tot ze hun sessies beëindigd hadden, om me te betalen voor het wassen van hun auto. Blijkbaar was mijn tijd helemaal niet belangrijk, maar hun tijd was doorslaggevend. En vanaf toen heb ik eigenlijk nooit iets van psychologen moeten weten en ik realiseer me nu ook dat mensen die in dat beroep werken over het algemeen ook proberen zichzelf te verklaren. In mijn persoonlijke en professionele opinie zie ik hen, nadat ik ze dertig jaar beroepsmatig bestudeerd heb, als diegenen die echte problemen hebben.

Zo zie je maar dat iedereen in het reine moet komen met zijn eigen opvattingen en dat men de feiten objectief moet observeren alvorens algemene stellingen zoals deze te gaan verkondigen. Denk daar eens aan.

Dit aritkel is u gebracht door het team van depsycholoog.nl. Mocht u een psycholoog in Utrecht, Amsterdam, Rotterfdam of Eindhoven zoeken, dan bent u bij hen aan het juiste adres.

 

Psychologen zijn geweldige mensen