Producten van het jaar
Image default
Auto

Auto leasen – het ene contract is het andere niet

operational lease auto en Ford transit connect lease 

Wanneer je een auto least in plaats van koopt, hoef je niet ineens het hele aanschafbedrag neer te leggen; een aantrekkelijk aspect van leasen. Je spreidt de kosten uit over een vast maandelijks te betalen bedrag. Veel mensen gaan ervan uit dat je nooit voor onverwachte kosten komt te staan met een leasecontract, wat natuurlijk een ander groot pluspunt is van leasen. Maar dan moet je wel goed opletten wat voor contract je hebt. Er zijn namelijk verschillende vormen van leasen en het maakt nogal uit welke je kiest; bij de ene moet je meer zelf bijbetalen dan bij de andere.

Operationele of financiële leasing

Bij operationeel leasen, ook wel operational lease geheten, blijft de auto economisch eigendom van de leasemaatschappij; bij financieel leasen (financial lease) wordt de auto jouw economisch eigendom. Je moet dan ook zelf voor verzekering, belasting enzovoort zorgen. Operationeel leasen is er in ‘gradaties’; de ene vorm leunt meer tegen financieel leasen aan omdat daarin alleen de vaste lasten gedekt worden vanuit de maandbetalingen, terwijl bij de andere – full operational lease – ook onregelmatige of onverwachte kosten zoals winterbanden, onderhoud, reparaties en brandstofkosten inbegrepen kunnen zijn.

Weet wat je wel en niet betaalt

Het is dus belangrijk om voor het aangaan van een leasecontract goed te bedenken welke kosten je zelf wilt dragen en welke niet. Kies je voor zekerheid en betaal je liever een hoger maandbedrag? Of bespaar je op je maandbedrag en betaal je bepaalde kosten zelf? Een Ford Transit Connect lease je bijvoorbeeld met een financial leasecontract al voor ongeveer de helft van het maandbedrag dat je aan een full operational lease kwijt bent; maar ben je uiteindelijk goedkoper uit als je erbij optelt wat je nog zelf moet betalen bij financial lease?

Auto leasen – het ene contract is het andere niet