Producten van het jaar
Image default
Bedrijven

Essentieel verpakkingsmateriaal voor in het magazijn

Het maakt eigenlijk niet uit wat je verkoopt en naar klanten moet versturen. Verpakkingsmateriaal heb je altijd nodig. Of je nu dure televisies moet versturen of een webshop hebt die boeken verkoopt. Je hebt wel de keuze uit welke verpakkingsmaterialen je kiest en ook of deze materialen van duurzame materialen zijn gemaakt. In onze blog vertellen we welke verpakkingsmaterialen in een gemiddeld magazijn niet mogen ontbreken.

Verzenddozen

Het klinkt vrij logisch, maar verzenddozen mogen niet in het magazijn ontbreken. Je moet immers de producten die zijn verkocht naar je klanten toesturen. In de regel doe je dit in een doos met eventueel opvulmaterialen, zoals noppenfolie, piepschuimen chips of luchtzakken. In de basis heb je meerdere formaten verzenddozen op voorraad zodat je de verschillende soorten producten ook in een doos kan versturen die het dichtst bij de afmeting van een product komt. Verzendzakken zijn een goede vorm van verpakkingsmateriaal als je minder breukgevoelige producten moet versturen.

Verzendzakken als verpakkingsmateriaal

Verzendzakken zijn een goed alternatief op verzenddozen en nemen ook veel minder ruimte in beslag. Zowel in je warehouse als in de bestelauto van de bezorgdienst. Dus je kunt meer versturen terwijl je ook nog eens ruimte uitspaart. In de basis zijn verzendzakken ook goedkoper dan verzenddozen en deze worden van duurzame materialen gemaakt. Let dan wel even op de FSC-certificering die aangeeft dat de zakken ook daadwerkelijk van duurzaam materiaal zijn gemaakt.

Noppenfolie is ideaal verpakkingsmateriaal

Noppenfolie is overal goed voor. Je kunt er producten mee inpakken, je kunt ze beschermen en je kunt er zelfs dozen mee opvullen. Een rol noppenfolie staat vrijwel altijd in het magazijn, maar ook hier geldt de regel om voor noppenfolie te kiezen dat van duurzaam materiaal is gemaakt. En ga zuinig om met het gebruik. Gebruik niet meer dan nodig is, want dat is zonde. Hoe je het ook ziet, maar het is en blijft plastic dat hoe dan ook milieubelastend is.

Tape dispensers en tape

Je kent ze vast wel. De tape dispensers met scherpe tandjes waar een rol breed plakband aan vast zit. Je kunt er dozen mee afsluiten en bijvoorbeeld ingepakte producten mee vast tapen. Tape dispensers vind je in vrijwel ieder magazijn. Alsmede de rollen plakband. Wil je milieubewust plakken? Gebruik dan tape van papier in plaats van plastic als verpakkingsmateriaal.

Opvulmaterialen

Dozen en zakken wil je soms kunnen vullen voor extra stevigheid en bescherming en dan heb je dus opvulmaterialen nodig. Het verpakkingsmateriaal is in verschillende soorten verkrijgbaar. Van noppenfolie tot aan chips van piepschuim en van vellen papier tot aan luchtzakken. Ieder materiaal heeft z’n voor- en nadelen en je moet zelf bepalen welk opvulmateriaal het beste in jouw situatie past. Kijk ook goed naar van welke materialen het materiaal is gemaakt en welke het minst belastbaar zijn voor het milieu. 

Packing slips

Een packing slip is verpakkingsmateriaal dat ook niet mag ontbreken en hier kun je pakbonnen en verzendlabels in kwijt. Handig als je geen printer hebt die plakbare labels kan printen. Je print de documentatie uit, je plakt een packing slip op een doos en je doet de documentatie erin. Je sluit de slip af met de zelfklevende strip en je kunt verder met het inpakken van de volgende zending. Zo simpel is het!