Producten van het jaar
Image default
Bedrijven

Waarop letten bij de aankoop van een bandzaagmachine

Een bandzaagmachine is niet goedkoop. Je denkt dus best twee keer na voordat je een machine selecteer. Om je te behoeden voor een miskoop, hebben we in dit artikel een handvol aandachtspunten verzameld.

Afmetingen van de werkstukken

Wanneer je een bandzaagmachine gaat kopen voor je werkplaats, is het belangrijk om het juiste formaat in huis te halen. Hiermee bedoelen we dat elke machine beperkingen heeft in de afmetingen van werkstukken die het kan verwerken. Soms is dat max. 20 cm hoog, bij andere machines meer dan 30 cm. Kijk dus goed welke diktes, breedtes en hoogtes de zaag aankan. 

Zaagsnelheid

Bij een bandzaagmachine wordt de zaagsnelheid uitgedrukt in aantal meter per minuut. De meest basic modellen halen een snelheid van zo’n 30 m/min, terwijl de meer geavanceerde bandzagen meer dan 100 m/min verwerken. De zaagsnelheid is vooral belangrijk bij werkplaatsen waarbij deze machine bijna continu wordt gebruikt. Want daar is elke prestatiewinst mooi meegenomen. Zoals je weet: tijd is geld. Wie slechts sporadisch een bandzaagmachine gebruikt, hoeft minder aandacht aan de zaagsnelheid te spenderen.

Bediening

Afhankelijk van de toepassing speelt de bediening een rol. Er zijn zowel manuele bandzaagmachines als halfautomatische bandzaagmachines verkrijgbaar. Deze laatste zal enkele taken zelfstandig uitvoeren, wat voor tijdswinst zorgt en de productkwaliteit ten goede komt. Sommige bedrijven investeren in volautomatische bandzaagmachines. Hier zijn zowat alle taken geautomatiseerd. 

Zaagcapaciteit

De zaagcapaciteit van de machine bepaalt hoeveel materiaal je in één zaagsessie kan bewerken. Ze wordt uitgedrukt in mm. Denk dus op voorhand goed na over de hoeveelheid materiaal die je gaat bewerken, voordat je een bepaald model bandzaagmachine kiest.

Zaaghoek

Een laatste aandachtspunt bij de aankoop van een bandzaagmachine is de zaaghoek. Je kan loodrecht zagen of kiezen voor een linkse en/of rechtse zaaghoek. De juiste keuze is opnieuw afhankelijk van de toepassingen waarvoor je de bandzaagmachine gaat gebruiken.