Producten van het jaar
Image default
Zakelijk

Europees voetbal

Het Europese clubvoetbal is sinds de heftige commercialisering aan het begin van de 21e eeuw erg veranderd. Waar vroeger Nederlandse clubs nog een rol van betekenis speelden in Europa is dit vandaag de dag wel anders. Je hebt nu een 200 miljoen dik salarispakket nodig wil je de beste ploeg van Europa worden!

Het accountants- en adviesorganisatie KPMG voerde onderzoek uit naar de budgeten van de afgelopen Champions League winnaars en kon niet anders dan tot deze conclusie komen. Uit dit onderzoek blijkt tevens dat de winnaar van de finale eigenlijk al van te voren vaststaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de laatste vier seizoenen steeds de ploeg die de laagste salarissen betaalt de Champions League finale verliest. Het wordt eigenlijk met het jaar gekker want FC Barcelona, de laatste CL-winnaar, gaf vorig jaar in het jaarverslag voor het seizoen 2014-2015 248 miljoen euro aan salaris kwijt te zullen zijn. Volgend seizoen doen de Catalanen er nog een schepje bovenop en gaat het salarisbudget richting de 270 miljoen.

In feite is het erg jammer voor alle kleinere competities. Het wordt haast onmogelijk om met een goedkope salarisadministratie nog enigszins een rol van betekenis te kunnen spelen.  Tegenwoordig komen de Nederlandse clubs nog geen eens meer de groepsfase van het toernooi door. Dit terwijl de groepsfase voor de rijke clubs meer een soort van veredelde oefenpotjes zijn.

Veel mensen vinden het eigenlijk allemaal te ver gaan en kijken de politiek aan om in te grijpen. Maar het heeft allemaal te maken met de enorme belangstelling voor het voetbal. Zolang deze ongekend groot is krijgen clubs gigantische tv gelden binnen en kan er zo met geld gesmeten worden. Er zal alleen een rem op de bedragen komen als mensen er niet meer naar willen kijken. Dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren dus is verzet tegen deze ontwikkeling in feite zinloos.

Europees voetbal