Producten van het jaar
Image default
Beauty en verzorging

Haaruitval door het meest gebruikte anticonceptiemiddel

De anticonceptiepil. Dit is het meest gebruikte anticonceptiemiddel en wordt jaarlijks aan miljoenen vrouwen voorgeschreven. Wist u dat haaruitval bij vrouwen een bijwerking van dit middel kan zijn? De Haarstichting vertelt u graag meer over deze oorzaak van haaruitval. De combinatie van de hormonen progestine en oestrogeen zorgt ervoor dat de ovulatie onderdrukt wordt. Wanneer u gevoelig bent voor veranderingen in de hormoonbalans, kunt u last krijgen van haaruitval. Maar hoe werkt dit dan precies? Wanneer het anticonceptiemiddel een hoge dosis androgenen bevat, kan het haar van de groeifase naar de rustfase gebracht worden. Wat er dan gebeurt is dat het haar uitvalt in plaats van groeit. Oftewel, u gaat de eerste symptomen van haaruitval ondervinden. Een mogelijke oplossing is om te stoppen met het innemen van dit anticonceptiemiddel.

Andere oorzaken van haaruitval

Naast haaruitval door een anticonceptiemiddel zijn er nog vele andere mogelijke oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan haaruitval door:

  • Kanker
  • IJzer tekort
  • Stress
  • Verminderde werking van de schildklier
  • Slechte conditie van de hoofdhuid
  • Haarziekten

Het is daarom belangrijk dat u uw haaruitval altijd eerst laat onderzoeken door een specialist. Voor elke vorm van haaruitval zijn namelijk andere behandelingen aanbevolen. In het verleden had iemand met haaruitval te dealen, maar tegenwoordig zijn er veel goede behandelingen beschikbaar zoals mesotherapie. Deze vorm van therapie wordt uitgevoerd wanneer er sprake is van erfelijke haaruitval. Met een dunne naald worden er belangrijke voedingsstoffen in het hoofd geïnjecteerd die essentieel zijn voor de haarzakjes. Deze kleine prikjes worden vaak niet als pijnlijk ervaren, maar is uiteraard wel gevoelig. Meer informatie over deze methode vindt u op de website van De Haarstichting.

Goede haarverzorging is essentieel

Ze zeggen niet voor niets “als het haar maar goed zit”, toch? Wanneer het haar er gezond uitziet, zegt dit namelijk ook iets over uw lichamelijke welzijn. Allereerst is het belangrijk om de juiste haarverzorging voor uw haar te vinden. Droog haar heeft weer andere behoeftes dan vet haar etc. Weet u niet wat voor soort haar u heeft? Een kapper heeft dit vaak snel ondervonden. Verder is het belangrijk dat uw hoofdhuid genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt en zo min mogelijk blootgesteld wordt aan uv-straling en schadelijke stoffen.