Producten van het jaar
Image default
Bedrijven

Tips voor een gezonde kat

Katten zijn al eeuwenlang de huisdieren van mensen. De band tussen mensen en katten is sterk en als katteneigenaar ben je dus voor veel meer verantwoordelijk dan alleen je kat te eten geven. Je bent verantwoordelijk voor het algehele welzijn van de kater of poes. Een kat heeft een levenlang verzorging nodig. In dit artikel bespreken we een aantal simpele maar belangrijke tips om je kat in topconditie te houden.

Voldoende beweging

Er zijn mensen die natuurlijk liever lui dan moe zijn en hetzelfde is waar voor dieren. Jonge katten zijn de hele dag druk en vinden alles interessant. Ze hebben ontzettend veel energie. Maar een wat oudere kat beweegt al een stuk minder. Zeker in de wintermaanden zitten katten graag lekker te soezen en bewegen ze niet veel. Heel fijn natuurlijk beweging is belangrijk voor de kat om de gewrichten en spieren in conditie te houden. Daarbij zorgt het natuurlijk ook gewoon voor een gezond gewicht.

Verzorging van vacht en nagels

We kennen allemaal wel het beeld van een kat die uitgebreid de vacht aan het verzorgen is. Katten zijn vaak zeer goed in staat om hun vacht te verzorgen. Maar er zijn ook katten die wat extra hulp kunnen gebruiken van hun bas. Denk bijvoorbeeld aan langharige katten die zeker in het voorjaar en najaar vaak klitten in de vacht krijgen. Je kunt de kat dan voorzichtig met een grove kam of zachte borstel kammen.

Jaarlijkse checkup

Ook als je kat gewoon gezond is of in ieder geval lijkt, is het verstandig een keer per jaar naar de dierenarts te gaan. Je kunt op deze manier vaccinaties inplannen en ook de algehele conditie van de kat onderzoeken. Zeker wanneer katten ouder worden kunnen organen minder goed functioneren en krijgen ze vaak last van hun tanden. Wanneer je kat gezondheidsklachten heeft is dit niet altijd te merken. Periodieke controles kunnen de dierenarts een goed beeld geven van de gezondheid van je dierenvriend. Ook is het belangrijk dat een kat regelmatig ontwormd wordt. Het ontwormen kat kun je zowel bij binnen katten als buitenkatten doen.

Geen melk

Alhoewel het liedje anders verteld, kunnen katten helemaal niet zo goed tegen melk. Van koemelk krijgen katten vaak maagdarmproblemen. Wil je toch graag melk geven, kies dan voor lactosevrije kattenmelk verkrijgbaar in de dierenwinkel. De beste keuze is in de meeste gevallen gewoon water.