Producten van het jaar
Image default
Auto

Heb ik last van een rij-angststoornis?

Een rij-angststoornis is een veel voorkomende vorm van angst. Angst om te rijden, kan optreden als gevolg van een slechte ervaring tijdens het rijden, zoals het hebben of het zien van een ongeval of een andere nare ervaring in het verkeer. Het kan ook het gevolg zijn van andere dingen, zoals het verliezen van een geliefde bij een ongeval. Wat de oorzaak ook is, deze angst ontstaat omdat je geest ten onrechte het rijden met angst associeert.

Iemand met een rij-angst kan de volgend problemen ondervinden:

 

  • angstige of enge gedachten tijdens het rijden;
  • ongemakkelijk zijn met het rijden op bruggen;
  • angst hebben voor drukte in het verkeer;
  • niet alleen willen rijden;
  • paniekaanvallen tijdens het rijden, met symptomen zoals zweten, trillen en het verliezen van controle.

 

Als de bovenstaande symptomen je bekend voorkomen, dan kan het zo zijn dat je last hebt van deze angststoornis. Hoewel dit misschien iets lijkt dat heel moeilijk te behandelen is, zijn er echt oplossingen die een einde aan deze angst kunnen maken.

Wanneer een persoon een angstaanval ervaart, komt dat omdat hun geest niet goed reageert op een bepaalde angst. Als je bijvoorbeeld een slechte ervaring hebt gehad tijdens het rijden, ontwikkel je een angst voor het rijden. Als je dan in de auto zit met deze angst in je geest, beeld je je allerlei dingen in en intensiveert het in een nog grotere angst. Je kunt enge gedachten krijgen of het gevoel hebben dat je de controle verliest en dat je gedachten de overhand nemen.

Je kunt weer de controle krijgen en deze angstgevoelens overwinnen. Het enige dat je hoeft te doen, is leren hoe je deze gedachten kunt beheersen en dat doe je door te leren beseffen dat deze angsten niet nodig zijn.

Jenny is een auteur en schrijft over angst- en paniekaanvallen.

Klik hier voor meer informatie en tips over angst- en paniekaanvallen.

 

 

 

 

Heb ik last van een rij-angststoornis?